Warmtehub Warmtebedrijf Rotterdam

Scroll this

Conceptontwerp “dhub” warmtehub aan de Brielselaan te Roterdam voor de prijsvraag van een nieuwe warmtehub voor het warmetebedrijf Rotterdam. Twee elementen, aan elkaar verbonden met als aanleiding het vasthouden van warmte. Eenheid door vorm en materialisering. Het ontwerp bestaat uit een gecapitonneerd buffervat en een omvattend installatievolume. Een eenvoudig tijdloos concept dat met minimale middelen moderne industriële architectuur, functie en herkenning samenbrengt.

207hub-verzamelfile

207hub-verzamelfile gevel

67 Architecten deden met de prijsvraag mee. FilliéVerhoeven werd genomineerd tot de beste 5 om het ontwerp iets verder uit te werken. Na een hele spannende laatste ronde werd FilliéVerhoeven net tweede op basis van een waarschijnlijk duurder ontwerp dan de eerste prijswinnaar. De Jury van het Warmtebedrijf kwam tot de volgende conclusie over ons ontwerp :

ORIGINALITEIT

Het concept bestaat uit twee heldere volumes. Het vasthoudend facilitair volume, strak, technisch, metaal en glas. En het buffervat, een cilinder, wit en vormgeven met de welvingen van een winterjas die symbolisch zijn voor het binnenhouden van warmte. De wit-grijze kleur van het geheel past bij de haven en maakt de volumes in beleving licht. De licht spiegelende materialen dragen er zorg voor dat het gebouw zich gemakkelijk nestelt in zijn (haven) omgeving terwijl de open glazen zijde naar de straat getuigt van het (industriële) leven in het gebouw. Door het geren van de entreegevel ontstaat vanaf de Brielselaan extra zicht op het water van de haven.

INDUSTRIËLE UITSTRALING
Het ontwerp gaat uit van de hi-tech metalen en glazen gevels die passen bij een gebouw met industriële installaties. In de avond wordt gebruik gemaakt van licht in kleuren die passen bij het technisch karakter van het gebouw. Het buffervat krijgt een gevel die symbool staat voor isoleren. Simpele gebouwvormen geven hier een duidelijk no-nonsense signaal.

INNOVATIEF KARAKTER
Het buffervat krijgt een gevel van lichtbeton of vezelversterkt beton dat via digitale techniek wordt vervaardigd uit zo min mogelijk elementen. Het concept als geheel wordt zo uitgewerkt dat het vrijwel geen energie verbruikt en is gebaseerd op een minimaal te bouwen volume. Het installatiegebouw is een eenvoudige optelling van twee verschillende geveltypen, gebouwd rondom een simpele constructie. Door de bewuste vormgeving lijkt de entree op een natuurlijke plaats als vanzelf te ontstaan.

DUURZAAMHEID
Het concept zal nader worden uitgewerkt op basis van C2C principes, minimaal onderhoud en minimale milieu- impact. Het energieverbruik zal door uitgekiende installaties en detaillering state-of-the-art zijn. Dit concept behelst nu in de eerste plaats een compacte gebouwvorm.
Door de gevel aan de zuidkant te laten doorlopen in het dak voorbij de glazen thermische schil ontstaat op een natuurlijke manier een vaste zonwering.

ECONOMISCH GUNSTIG
Het gebouw is door zijn vorm en materialisering efficiënt, gemakkelijk te bouwen en compact. Eén gebouw, twee volumes, drie gevelmaterialen. De voorgestelde materialen worden toegepast met eenvoudige gangbare techniek met weinig verschillende details. Het gebouw kan in de toekomst gemakkelijk naar de Brielse weg worden uitgebreid.