Haagse Landen, interview met Gita van Duinen voorzitter Groene Mient

In Haagse Landen een interview met de voorzitter van de CPO Vereniging Groene Mient.

Nog vier dagen en dan weten we wie de Haagse architectuurprijs de Nieuwe Berlagevlag heeft gewonnen. Een van de vijf genomineerden is het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Groene Mient, een ‘groen dorp in de grote stad’. Haagse Handen sprak met initiatiefnemer en bewoner Gita van Duinen over de 33 duurzame huizen aan de Mient die sinds vorig jaar bewoond worden.

TEKST: Ismay Gossen

Allereerst de belangrijkste vraag: is het er fijn wonen?
,,Ja, ik woon in een heerlijk huis, zoals wel meer mensen dat doen. Het verschil zit ‘m erin dat mijn buren en ik onze wijk zelf hebben bedacht en beheren. Iedereen heeft zelf gekozen op welke manier hij of zij woont.”

Hoe is Groene Mient ooit tot stand gekomen?
,,In 2002 stapte ik ooit naar de gemeente Den Haag met de vraag of er nog ruimte was voor een ecologisch en sociaal project. Kort gezegd: er ging een hele tijd met veel mond-tot-mondreclame overheen tot we het project met de juiste mensen konden verwezenlijken. Iedereen die hier woont, heeft zijn woning ontworpen met duurzaamheid, groen en sociale cohesie in gedachten. Natuurlijk waren er grenzen, maar we hebben een grote mate van vrijheid gehad bij het ontwerpen. En doordat we het als collectief [Collectief Particulier Ondernemerschap] deden, bleef het betaalbaar.”

Welke vereisten stelde je zelf aan je woning?
,,Ik heb een energieleverend huis. De zonnepanelen en zonnecollector [een apparaat dat zonlicht omzet in warmte] op mijn dak zorgen onder andere voor mijn vloerverwarming en warm tapwater. Op zonnige dagen, zoals afgelopen week vang ik gemiddeld zo’n 17 kWh per dag, waardoor ik meer energie vang dan ik verbruik. Doordat je dit terug levert aan het energienet, krijg je hier geld voor terug.”

Zijn de andere woningen ook zo duurzaam?
,,Iedereen maakt hier gebruik van zonne-energie, maar de een wilde bijvoorbeeld wonen en werken in zijn huis combineren. Een derde van de Co2-uitstoot in de stad wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer. Een ander wilde een woning waar zijn ouders erbij konden komen wonen. Dat heet kangoeroewonen. Daarnaast heeft iedereen de helft van zijn tuin ingeleverd voor een gezamenlijk stuk groen.”

Zijn de buren hierdoor erg hecht met elkaar?
,,Absoluut. Als iemand hier ziek is, staan er gelijk drie mensen met soep voor de deur. Tijdens de storm van een paar weken terug gingen een paar van ons op pad om gestrande buren van over heel het land op te halen. Weer andere buren pasten dan op hun kinderen. Groene Mient staat niet alleen voor ecologische duurzaamheid, maar ook voor sociale.”

Waarom zouden de architecten van Groene Mient moeten winnen?
,,Dinsdag is het een spannende dag. Bos Hofman en FilliéVerhoeven Architecten zouden moeten winnen omdat ze met alle vereisten van 33 verschillende huizenbezitters rekening hebben moeten houden. Een ongelooflijke prestatie.”

Follow
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!