Groene Mient artikel Architectenweb

Door Robert Muis, redacteur

Architektenkombinatie Bos Hofman en FilliéVerhoeven Architecten hebben in samenwerking 33 energieneutrale woningen rond een gemeenschappelijke tuin ontworpen. De bureaus maakten het winnende plan voor een collectief van particuliere opdrachtgevers, Vereniging Groene Mient in Den Haag.

Achtendertig bureaus werden begin 2014 gevraagd zich te presenteren met het oog op de opdracht voor het CPO-project. De locatie betrof een terrein waar voorheen het Maris College had gestaan. Na drie rondes wonnen Architektenkombinatie Bos Hofman en FilliéVerhoeven de selectie voor Groene Mient.

Een belangrijke reden daarvoor was het feit dat hun plan pal op de zon is gericht met een slingerende rij huizen die de Mient met de noordelijke locatie van het terrein verbindt. Zo ontstaat tegelijkertijd een – naar huidige maatstaven enorme – omsloten gemeenschappelijke tuin. Die plattegrond wijkt sterk af van de oorspronkelijk in het bestemmingsplan vastgelegde opdeling in 37 ‘zakelijke’ kavelpaspoorten.

Slingerende vorm
Het project Groene Mient omvat drie bouwblokken. Aan de Mient ligt het Mientblok; meer naar achteren op het terrein ligt het Noordblok. De twee rechte blokken worden met elkaar verbonden met een organisch slingerende vorm: het Slingerblok.

Het plan voor de verschillend gevormde blokken heeft ook de bewoners met elkaar verbonden, vertellen de architecten. De particuliere opdrachtgevers hadden hun wensen voor de nieuwbouw zowel als ‘strak’ en ‘organisch’ in een beeldkwaliteitsplan voor de architecten beschreven.

In verband met het beoogde lage energieverbruik en de toepassing van zonnepanelen en –collectoren moest de nieuwbouw zoveel mogelijk op het zuiden zijn georiënteerd. Dit is opgelost door het centrale Slingerblok min of meer diagonaal op het terrein te plaatsen, dus pal zuid, aldus de architecten. De woningen zijn overigens allemaal gasloos uitgevoerd.

Natuurlijke materialen
De woningen van de drie blokken sluiten alle zo goed mogelijk aan op de grote, weelderige gemeenschappelijke binnentuin. Elke plek is daarbij uniek, volgens de architecten, en de afzonderlijke woningen zijn herkenbaar door de verschillen in volume. Door een helder beeld met twee natuurlijke gevelmaterialen – leisteen en hout – en een eenduidige detaillering blijft Groene Mient een geheel.

Niet alleen zorgen de groen getinte leisteen (Vega Verde) en het hout (lariks) voor verschillen in textuur, ook hebben de architecten ze op gelaagde en variërend in richting toegepast. Dit wekt bijvoorbeeld de suggestie dat uit een groter volume delen van de stenen schil zijn weggezaagd, waardoor het inwendige warme hout zichtbaar werd.

De bewoners hebben de 33 woningen zelf ontwikkeld en gerealiseerd. Het gebruiksoppervlak van de woningen is 4.150 m2. Het terrein heeft een oppervlakte van 7.653 m2, waarvan 2.089 m2 is bebouwd.

Follow
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!